Malzemeler alış/satış yöntemlerine ve şekillerine göre de değişiklikler gösterir.Satış yöntemi olan karma koli uygulaması işletmenin elindeki ürünleri birleştirerek farklı bir sepet ya da paket oluşturmasıdır.
Tüm karma koliler bir kaç malzeme kaleminden oluşmaktadır.Bu malzemeler arklı KDV oranları üzerinden işlem görmektedir.Karma koli uygulamasında muhasebeleştirme işlemleri yapılırken karma koliyi oluşturan malzemelerin KDV oranlarına ve tutarlarına göre ayrı ayrı hesaplanabilir.Karma koliye bağlı malzeme satırları parametrelere bağımlı olarak ayrı ayrı ya da karma paket içerisinde yer alır.
Karma koli içinde yer alan ya da alışı yapılan malzemelerin koli içindeki alışları ve tek başına alışları farklı farklı izlenir.Her iki işlem içinde maliyetler hesaplanır.Karma koli içerisinde yer alan malzemelerin yer alacağı ve koli içindeki miktarları kart üzerinde tanımlanır.
Karma koliye bağlı malzeme kartları, malzeme yönetimi bölümünde kayıt türü karma koli seçilerek açılır.Bu malzemelere ait/satış işlemleri ise fiş ve faturalarda satır tipi karma koli seçilerek kaydedilmektedir.
Karma koliye bağlı her malzeme karma koli satırları tabında listelenir.
Karma koli satırları aşağıdaki bilgileri içerir :
Malzeme Kodu: Karma koliyi oluşturan malzeme kodudur.
Malzeme Açıklaması: Karma koliyi oluşturan malzemenin açıklamasıdır.
Miktar: Karma koli içindeki malzeme miktarıdır.
Dağılım Fiyatı: Malzeme fiyatıdır.
Dağılım(%): Karma koliyi oluşturan malzemelerin miktar ve fiyatları kullanılarak hesaplanır.
Fire Faktörü (%): Satırda seçilen malzemenin sarf edilmesi sırasında verilecek firenin oranı bu alanda girilir.
Ambar: Satırda belirtilen malzemenin sarf edileceği ambar bilgisidir. Hızlı üretim esnasında oluşacak sarf ya da fire fişinin ambar bilgisi öndeğerini bu alandan almaktadır.
Karma Koli Satırları Değiştirilmesin: Bu alan seçildiğinde hareket gören “Karma Koli” tipindeki malzeme kartının karma koli satırları değiştirilemez.
Karma Koli İşlemleri
Karma koli malzemelere ait alış-satış uygulamaları ise fiş ve faturalarda satır tipi karma koli seçilerek kaydedilir.
Karma koli stoklar ana birim üzerinden işlenmektedir. Karma koliyi oluşturan satırlar da ana birim üzerinden işlem görmektedir.